Heb je ook wel eens het gevoel dat je even op de pauzeknop wil duwen maar niet weet hoe? Heb je wel eens last van een gespannen gevoel? Merk je dat je al gauw ‘overspannen’ geraakt? Of heb je vaak een gevoel van onrust en stress?
Misschien wil je gewoon even een momentje van rust en ontspanning. Of een moment voor jezelf los van alle verwachtingen, verplichtingen en prikkels om je heen. Misschien klinken er wel al alarmbellen om het rustiger aan te doen.

Op zich is er niets mis met een gezonde portie stress. Het geeft energie en maakt dat ons lichaam in paraatheid wordt gebracht om te presteren, om te focussen, of dat we bij een noodsituatie kunnen weglopen of reageren. Maar stress leidt tot een onevenwicht in ons lichaam. Daarom is het belangrijk om ook weer tot rust en herstel te komen.
Bij chronische stress zijn er onvoldoende herstelmomenten. Je lichaam laat dan wel alarmlichtjes knipperen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn of een verminderd immuunsysteem. Die signalen pikken we vaak onvoldoende of laat op. We zitten te veel in ons hoofd en te weinig in ons lichaam om dit op te merken. Of we negeren onze alarmlampen zelfs gewoon.

Ontspanning, zoals een fijne wandeling of een lekker warm bad, kan al helpend zijn. Als je met chronische stress zit, is dit vaak niet genoeg, omdat de effecten van ontspanning eerder van korte duur zijn.
Relaxatietechnieken, zoals ademhalings- of (spier)ontspanningsoefeningen, zijn er op gericht om weer tot voldoende herstelmomenten te komen én om ook op langere termijn veranderingen teweeg te brengen. 

  • Wanneer je een oefening of techniek steeds beter onder de knie krijgt, zal je lichaam (en geest) steeds sneller reageren en ontspannen raken. 
  • Je kan deze ook bewust gaan gebruiken in situaties die moeilijk voor je zijn, bij bepaalde angsten (de lift, een presentatie,…) of tijdens moeilijke periodes.  
  • Studies tonen positieve effecten van relaxatie aan bij een oa. stressgerelateerde klachten, pijnklachten en angsten. 
  • Hoe groot of klein je struggles met stress ook zijn, relaxatie helpt om meer voeling te krijgen met je lichaam, meer bewust te worden van je grenzen en van de alarmsignalen van je lichaam.